Tien Redenen om Nederlands te leren

Tien Redenen om Nederlands te leren

Fantastisch, je spreekt en leest al Nederlands! Dit artikel is de bijbehorende Nederlandse versie van het artikel “Ten reasons to learn Dutch” op de Engelse versie van dit blog. Misschien een beetje vreemd, maar toch heel relevant. Want waarom zou iemand eigenlijk Nederlands willen leren? We spreken toch allemaal ook Engels?

Nederlands wordt gesproken door ongeveer 23 miljoen mensen, ongeveer 0,3% van de wereld bevolking. Maar met zijn allen zijn we verantwoordelijk voor ongeveer 1,3% van het wereld GBP. Dus meer dan 1% van alles wat er op de wereld wordt geproduceerd in diensten en producten. Niet slecht voor een klein landje.

Het leren van Nederlands kan soms frustrerend zijn, want het gebeurt vaak dat Nederlanders (te) snel overschakelen op Engels als ze horen dat je Nederlands niet vloeiend spreekt. Als je geen Engels spreekt dan is dit minder een probleem, want de andere twee talen die we ook behoren te spreken (Duits en Frans) zijn veel minder gangbaar.

Dit artikel kijkt voornamelijk naar mensen die in Nederland (of Vlaanderen!) willen komen wonen voor een langere tijd en waarom zij Nederlands zouden willen leren.

1. Voor langere tijd in Nederland komen wonen 

Als je uit een land buiten de Europese gemeenschap komt dan moet je inburgeren. En een van de voorwaarden voor een verblijfsvergunning is dat je Nederlands leert. Je moet het eerste Nederlandse examen zelfs al afleggen in het buitenland voordat je een aanvraag voor een visum kunt doen. En als je eenmaal in Nederland bent dan begint het pas goed – want je moet Nederlands leren en je inburgerings-examen halen om je visum te kunnen behouden.

2. Niet iedereen spreekt Nederlands

Volgens onderzoek van de Europese gemeenschap spreekt ongeveer 90% van de Nederlanders goed genoeg Engels om een krant of nieuwsbericht in die taal te kunnen volgen. We leren allemaal Engels op de middelbare school en moeten een examen afleggen om ons eindexamen te kunnen halen. Maar niet iedereen gebruikt het even vaak. En als je het niet gebruikt, dan verlies je het. Zo het hangt van de persoon af met wie je spreekt hoe goed of slecht zijn/haar Engels is.

Ook kinderen onder de 15 hebben vaak niet genoeg woordenschat voor een goed gesprek. Als je een partner hebt met Nederlandse kinderen of andere familieleden met kinderen dan is het goed voor de relatie om in het Nederlands te kunnen communiceren.

3. Communiceren met de Nederlandse overheid

De Nederlandse overheid doet veel moeite om documenten en formulieren in verschillende talen beschikbaar te maken. Maar als je dieper gaat, en vooral voorbij de normale procedures voor toeristen en immigranten, dan blijkt dat de taal van de overheid formeel Nederlands is. Ook in gesprekken met overheids medewerkers zullen deze zo veel mogelijk proberen de taal in het Nederlands te houden.

4. Echt meedoen aan het gesprek

Voor al onze Engelse kunde, het voeren van een gesprek in het Engels is meer werk. En als je niet direct in het gesprek betrokken bent zal de conversatie snel teruggaan naar het Nederlands. Ook een hoop van de grappen, en onze beruchte opmerkingen over het weer, zijn zwaar afhankelijk van kennis van het Nederlands.

5. Snel respect winnen

Nederlanders hebben waardering voor buitenlanders die een poging doen om in het Nederlands te communiceren. Zelfs al zou het gesprek snel teruggaan naar het Engels geeft dit aan dat je de moeite neemt om onze taal en cultuur te begrijpen. Als je vloeiend Nederlands spreekt dan kun je (bijna) geheel integreren in de Nederlandse samenleving.

6. De liefde van je leven spreekt Nederlands

Gelukkig spreken jullie met elkaar Engels, en dat is toch voldoende? Maar Nederlanders hebben familie, en je zult je al snel omringt voelen door veel goed bedoelende familieleden en kleine kinderen.  Verjaardagsfeestjes zijn een bijna religieuze gewoonte in Nederland , en nee, we spreken geen Engels als we ons omringt voelen door onze familie. Dus tenzij je een sociaal muurbloempje wilt zijn, dan zal Nederlands een hoop helpen bij het opzetten van een gesprek met grootmoeder. (Grootmoeder spreekt waarschijnlijk vloeiend Engels, maar zal weigeren om Engels te spreken in jouw bijzijn om je zo te helpen met integreren).

7. Nieuwe vrienden maken

Het leren van Nederlands kan een hele goede manier zijn om snel veel nieuwe kennissen te krijgen. Er zijn veel Nederlandse cursussen op talenscholen en universiteiten en de mensen die je daar ontmoet zijn net als jij bezig met het leren van Nederlands en hebben dus een hoop gemeen.

8. Je bent een (kunst) historicus en wil de Nederlandse archieven bestuderen

Hiervoor hoef je zelfs niet meer naar Nederland te komen.  Steeds meer van onze Nederlandse archieven en zelfs Nederlandse kranten vanaf de 17e eeuw tot nu zijn tegenwoordig online beschikbaar [2]. Als je meer wilt leren over de Nederlandse geschiedenis, de gouden eeuw, of over het leven van onze beroemde kunstenaars terwijl ze nog leefden en werkten dan kan het leren van historisch Nederlands iets voor je zijn.

9. Bijhouden van het nieuws en de actualiteiten

Vroeger was het zo dat om 8 uur s’avonds het hele land aan de televisie gekluisterd zat om naar het avond journaal te kijken. Met het internet is dat tegenwoordig veel minder het geval, maar het blijft zo dat je als op de hoogte wilt blijven van de actuele gebeurtenissen in Nederland dat je een goed niveau van Nederlands nodig hebt. De buitenlandse kranten nemen maar weinig van de gebeurtenissen in Nederland over, en dan vaak vanuit hun eigen unieke perspectief. Ook op het werk luisteren veel Nederlanders overdag naar de radio, en worden de nieuwsberichten terloops besproken.

10. Vinden van een baan

Voor part-time banen is een beetje Nederlands essentieel. Als je als student wat extra wilt verdienen in een supermarkt of bakkerij dan wordt je verwacht te kunnen communiceren met alle klanten in het Nederlands. Voor banen buiten de groep multinationals zullen lokale bedrijven iedereen overwegen die de juiste vaardigheden heeft, maar zeker een voorkeur hebben voor mensen die Nederlands al spreken of bezig zijn met het leren van Nederlands.

Het leren van een nieuwe taal is een enorme investering in tijd en moeite. Maar als je serieus van plan bent om in Nederland te komen wonen dan is het leren van de Nederlandse taal zeker een goede investering. Nederlands helpt je om oneindig meer te begrijpen over Nederland en haar bewoners.

[1] http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_386_en.pdf
[2] http://www.delpher.nl/nl/kranten/

Foto: melaphantastisch

Delen